Градското презастрояване превзема нови територии. В Пловдив с гласуването на

...
 Градското презастрояване превзема нови територии. В Пловдив с гласуването на
Коментари Харесай

Застрояването набеляза още жертви - парк в Пловдив и баня във Варна

 

Градското презастрояване завладява нови територии. В Пловдив с гласуването на новия Общ организационен проект (ОУП) част от парк бе предназначен за градежи. Във Варна - на мястото на остаряла постройка в центъра ще се появи 11-етажен хотел.

Пловдивският Общ устройствен план бе подготвян от 4 години, а предходната.- върна за преправка. В последна сметка на сесия на общинския съвет през вчерашния ден бе признат с 39 гласа " за " и по 6 " срещу " и " въздържали се ". Но това стана посред дълги бурни полемики, главно във връзка 81 декара от парк " Отдих и просвета ". Теренът е частен. На него преди десетилетия общинската администрация искаше да прави самобитен Дисниленд. Но планът пропадна, а през 2013 година апортираната земя бе продадена. Това са към три четвърти от парка, а останалата част неотдавна общината закупи назад посредством размени, с претекст да не се застрояват. С новия Общ устройствен план обаче опциите за градежи върху 81-те декара набъбнаха от 1% на 30%, тъй като зоната от " за озеленяване " мина в рекреационна.

Тъй като въпросът дълго време будеше пристрастености в Пловдив, сесията, която по съвпадане разиска и, мина в присъствието на жители. Те стачкуваха преди съвещанието, на него се изрекоха, след това освиркаха болшинството в съвета - желанието им бе паркът да се резервира. Не се одобриха предложенията на част от съветниците (основно от ДБ), гласуването на проекта да се отсрочи (поради късно даване в комисиите, а и за осъвременяване). Имаше хрумвания 81-те декара да се изплатят, или просто да получат зелен статут. Но с патетична едночасова тирада в отбрана на целия Общ устройствен план и с уточнения съответно за парка се изяви персонално основният проектант Димитър Ахрянов. Аргументите му бяха, че всичко край Гребната база оптимално е прецизирано - притежателите имали Подробен устройствен план от 2001 г.; законовите варианти били да се оставят старите индикатори, които могат да позволят изграждане на жилищни здания, или да се предложи напълно нов вид на Общ устройствен план за тази територия - със застрояване до 30%, кинт 0.8 и 9 метра височина. Предприет е вторият вид, по този начин парцелите били избавени от още по-голямо строителство.

Варненският проблем е малко по-различен. Касае повдигането на хотел на мястото на строената през 60-те години на предишния век баня, известна като Гъбата. Тя се намира в идеалния център на града - в уличките под  хотел " Черно море ". След края на социализма банята е продадена, сменя притежателите, паралелно последователно западаше. По едно време в нея се обитаваха фризьорски салон и ателиета. Но типът й бе много неприятен, покривът течеше, не оферираше положителни условия... През последните години бе тотално занемарена, неизползваема, действително - развалина. Големият въпрос обаче е по какъв начин новата постройка ще се впише посред презастроения център. Най-вероятно хотелът в допълнение ще утежни така и така огромния проблем в центъра с коли, паркиране и така нататък

Освен това хората от дълго време са чувствителни към ликвидирането на остарели здания, повдигането на високи нови посред регион с атмосфера, какъвто е към Гъбата. Има данни, че преди време е строена с доброволни пожертвования на варненци. Затова бе проведена протестна петиция, а и за събота се приготвя митинг:  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР